1. Goed smerenSmeer je altijd in met een zonnebrandcrème voorzien van de juiste beschermingsfactor, ook als je al bruin bent geworden of van jezelf een tintje hebt. Doe dit bij voorkeur een kwartier tot een half uur voordat je de zon in gaat. Herhaal dit regelmatig, in elk geval om de twee uur. Als je in het water bent geweest, droog je dan goed af en smeer jezelf meteen opnieuw in. Welke beschermingsfactor je nodig hebt, hangt af van je huidtype. Als je jouw huidtype niet weet, kun je op internet diverse tabellen vinden. Vraag bij twijfel advies aan je drogist of apotheker.
2. Vergeten plekkenVeel mensen realiseren het zich niet, maar ook de onderkant van je voeten, je oogleden, oren en nek kunnen verbranden. Vergeet deze plekken dus niet in te smeren. Besteed ook extra aandacht aan je neus, want dit lichaamsdeel steekt uit en verbrandt bij de meeste mensen snel. Ook de achterkant van de knieën en de onderrug zijn plekken die wel eens vergeten worden. Gebruik voor je lippen een lipbalsem met beschermingsfactor.
3. Langzaam opbouwen Ga niet te lang in de zon, zeker als je nog geen tintje hebt. Bouw de tijd die je in de zon doorbrengt langzaam op, zodat je huid kan wennen aan de zonnestralen. Blijf nooit de hele dag in de volle zon en vermijdt de zon volledig tussen 12:00 en 15:00 uur. Ga meteen uit de zon als je huid allergisch reageert. Symptomen van zonneallergie zijn rode, vaak pijnlijke huiduitslag, jeukende blaartjes of zwellingen. Dit gaat meestal na enkele dagen vanzelf weer weg.
4. Verzorging na het zonnenNeem na het zonnen een lauwe douche of lauw bad, droog je huid voorzichtig af en smeer je in met aftersun. Aftersun verkoelt en verzorgt de huid en brengt de vochtbalans weer op peil. Ook helpt aftersun de bruine kleur langer te behouden. Er zijn heel veel verschillende merken en soorten aftersun op de markt, in alle prijsklassen. Maar ze zijn zeker niet allemaal even goed. Laat je daarom adviseren door de drogist of apotheker.
5. Bescherming voor je hoofdJe kunt beter in de schaduw zitten of liggen dan in de volle zon. Wil je toch een paar uurtjes per dag echt zonnen, zorg dan dat je naast je huid ook je ogen en je hoofd goed beschermt. Kies een goede zonnebril, voorzien van een CE-keurmerk. Brillen met een sticker ‘UV 400’ of ‘100% UV-bescherming’ beschermen het best tegen het felle zonlicht. Bedek je hoofd met een petje of een hoed en drink veel water: hiermee voorkom je hoofdpijn en loop je minder risico op een zonnesteek.