Vrouwen moeten vroeger aan kinderen beginnen"





Europa is om zeep. Als we een catastrofe willen vermijden, moeten we ons vermenigvuldigen aan een strakker tempo. Wijze raad van fertiliteitsspecialist Paul Devroey.


Genoeg koppels kiezen er tegenwoordig voor om kinderloos door het leven te gaan. 15% van de wereldbevolking (1 op 6 echtparen) is onvruchtbaar en heeft die keuze bijgevolg niet. Toch hoeft het verhaal daar niet te stoppen. Fertiliteitsspecialist Paul Devroey en tevens hoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde zoekt al heel zijn leven een oplossing voor koppels die dromen van een kind, maar er helaas geen kunnen krijgen zoals Moeder Natuur het voorzien had. Via in-vitrofertilisatie bijvoorbeeld.

Devroey wijst er echter op dat koppels steeds later aan kinderen beginnen en de onvruchtbaarheid daardoor toeneemt. Van de honderd eicellen van een 25-jarige vrouw, zijn er slechts 20 abnormale die mogelijk kunnen leiden tot een miskraam. Bij een 38-jarige vrouw zijn er dat 50, oftewel 1 op 2. Vroeg aan kinderen beginnen, verkleint de kans op onvruchtbaarheid dus aanzienlijk. “De laatste jaren komen er opvallend veel alleenstaande vrouwen over de vloer. Zij hebben gestudeerd en carrière gemaakt en als ze dan 35 jaar worden, slaan ze in paniek. Maar ook koppels wachten vaak zolang en komen dan tot de conclusie dat het niet meer lukt. Eigenlijk hebben ze zichzelf onvruchtbaar gemaakt, want tien jaar eeder was het waarschijnlijk perfect gelukt”, vertelde Devroey vanmorgen in Peeters & Pichal.

Devroey legt de schuld bij de Westerse maatschappij. “Kinderen komen niet meer op de eerste plaats. Ook vrouwen bouwen nu eerst hun carrière op en zien in dat een combinatie vrijwel onmogelijk is. Daarom stellen ze het moederschap steeds uit tot op het punt dat het te laat is. Moet dat overdreven groot en luxueus huis nu echt? Een kind is fundamenteel”, klinkt het.